Klubben

Umeå Karateklubb grundades redan på 60-talet och är en av Sveriges äldsta karateklubbar.
Huvudinstruktör för Umeå Karateklubb är Shihan Naser Ghanbari, 5 Dan.

 

Umeå Karateklubbs historia av Jan Kindberg!
Jag kommer inte ihåg exakt vilka år olika saker inträffade. Tror dock att klubben startade i slutet av 60­talet.

Amerikanen Carl Wilson startade klubben, han var student vid Umeå Universitet. Under en tid hade Lars-Göran Nilsson ansvaret för klubben. Karate­sektionen var medlem de första åren i Umeå Budoklubb för att senare bryta sig ut för att bli en självständigt klubb under 70­talet.

Sedan klubben blev självständig har klubben haft regelbudna träningsläger varje termin. Vi hade även träningsläger med Östersund och luleå. Under 70­talet växte klubben från några medlemmar till två grupper ,en nybörjargrupp och en aktiv grupp. Jag lämnade klubben i början av 80-­talet och Naser Ghanbari har ju tagit vid med den äran.

Tillägg av shihan Naser:
Det kom nya studenter och personligheter till Umeå och klubben bl a Bosse Arenfält, Jan Nilsson, Bo Harnesk, Peter Kunzell, Kennet Degerlund och Jan Erik Isaksson. I samband med läger och graderingar så har klubben haft äran att träna/gradera för Attila Mészaros, Dan Larsson, Marshal Mac Donagh, Lloyd Payne, Stephen Jonse, Håkan Nygren, Howard Collins, Michael Söderkvist och Brian Fitkin.

Jag flyttade hit till Umeå 1976 på grund av studier och provade på karate och tyckte att det var en kul hobby. Med åren så gick jag upp i graderna och som följd började jag hjälpa till med träningarna och annat som behövdes hjälp till i klubben!

Elever som har tränat i UKK och uppnått det svarta bältet är:

  • Amir Ghanbari 2 Dan
  • Johan Edin 3 Dan
  • Fredrik Harr 1 Dan
  • Mika Räisinen 1 Dan
  • David Häggström 1 Dan
  • Anders Hansson 2 Dan

Några bilder ur Umeå Karateklubbs historia: