personer i karatedräkter med olika bältesgrad sitter på rad

Klubbens instruktörer

Shihan Naser Ghanbari (5 Dan)

Shihan Naser Ghanbari började träna Kyokushin karate 1976. Han hittade till karaten genom ett tips från en vän och blev nyfiken på vad det handlade om. Han blev snabbt ett med karaten. Han började instruera redan 1978 och har haft huvudansvaret för Umeå Karateklubb sedan 1981.

Shihan Ghanbari är en av de högst graderade och meriterade Kyokushintränarna i Sverige. Han är ledamot i tekniska kommittén i ledningen för svenska organisationen, Swedish Karate Kyokushinkai, och är även aktiv domare. Han har dömt sedan 1984, är domarsamordnare för kumite i och är idag Europeisk ”Shushin”, huvuddomare. Shihan Ghanbari har bidragit till att starta upp nya klubbar inom Kyokushin och har arrangerat flertalet tävlingar och läger i norra Sverige.

I Umeå karateklubb är han huvudinstruktör och är aktiv i samtliga grupper – från yngsta knattegruppen till barn-, ungdomar- och avancerade vuxengruppen. Han är också aktiv ordförande i klubbens styrelse. För Shihan Ghanbari är det bästa med karaten är likabehandlingen.

Det han gillar bäst i sin roll som Shihan är att skapa intressant och lättförståeligt lärande i träningen. Utanför karaten har Shihan Ghanbari ett stort intresse inom golf.

Sempai Peter Vikström (1 Dan)

Peter är 63 år gammal och började träna Kyokushin karate för 30 år sedan. Han hittade sporten genom en svåger som tipsat om möjligheten att börja träna karate som nybörjare i vuxen ålder. Efter första träningen i Umeå Karateklubb var han fast.

Peter håller i knatte-, barn- och ungdomsträningarna. För Peter är det bästa med karaten själva träningen i sig och gemenskapen i klubben som förenar människor i olika åldrar och från olika bakgrund.

Utanför karaten har Peter ett intresse för sportdykning, gillar att jobba i trädgården och har en egen verkstad där han reparerar elektronik och renoverar upp sin motorcykel.

Sempai Mika Kram (1 Dan)

Mika är 50 år och har tränat karate sedan 1994. Idag tränar han även ungdomsgruppen. Han har en bakgrund i boxning men växlade över till karate för att stärka upp kroppen som helhet, men också för att bli mer hel som människa genom den mer andliga grunden som finns i karaten.

Han tilltalades av tankesättet bakom karaten. Mika liknar karaten med en resa som har ett rörligt mål, där ribban ständigt höjs och man ges möjlighet till fortsatt utmaning och utveckling. Det är vägen till målet som är själva målet, inte målet i sig. ”Karaten kanske inte passar alla och det är ok”, säger Mika, men uppmanar till att prova för de som är intresserade. ”För de som hittar hem i karaten är det ett otroligt livskomplement.”

Utanför karaten har Mika ett intresse för klassisk musik och skapar och komponerar egen musik.

Lina Farhat (3 Kyu)

Lina är 44 år gammal och är huvudinstruktör för klubbens bagfighting. Hon har tränat karate sedan 2016 och började efter att hennes två barn börjat träna i knatte- och barngruppen, initialt för att uppmuntra dem till att hålla i sitt idrottsutövande.

Sedan första träningen har karaten blivit en central del i hennes liv och hon beskriver det som den tiden på veckan då hon är totalt närvarande. ”I karaten går det inte att ha andra tankar i huvudet än här och nu,” säger Lina. Lina, som har gått från noll idrottsbakgrund till dedikerad karateutövare, menar att alla kan träna karate. Hennes tips till andra är att våga prova och att fokusera på sin egen utveckling.

När Lina inte tränar på klubben sysslar hon med politik och magdans.