personer i karatedräkter med olika bältesgrad sitter på rad

Klubben

Historia

Umeå karateklubb har funnits sedan 1968. Bland pionjärerna och klubbens grundare fanns Carl-Wilson, Lars-Göran Nilsson, Bo Arenfeldt och Jan Kindberg. Klubben växte under 1970-talet och fick även hjälp från instruktörer som Marshall McDonagh och Attila Meszaro som idag är några av de stora namnen inom svensk kyokushin-karate. Naser Ghanbari började träna i klubben 1976 och började kort därefter hjälpa till med träningarna. 1982 tog han över verksamheten och har sedan
dess fortsatt att vara klubbens huvudinstruktör, idag i sin roll som Shihan och en av de högst graderade instruktörerna i Sverige. Bland de elever som tränat i Umeå karateklubb har åtta utövare uppnått det svarta bältet.

Expansion

Klubben har genom åren expanderat i sitt utbud och gått från en klubb med enbart vuxenträning till att idag även erbjuda karate till barn från sex års ålder (knatteträning) samt till barn- och ungdomar som vill avancera vidare (barn- och ungdomsgrupper). Klubben erbjuder även karateinspirerad träning på säck, bag fighting, där grundtekniker och fysträning kombineras.

Klubben idag

Idag tränar klubben i egna lokaler i centrala Umeå. Klubben styrs som en ideell förening med fokus på att stimulera rörelseglädje hos de allra yngsta medlemmarna, utveckla och stärka barn- och ungdomar i sitt idrottsutövande, och erbjuda en arena för hårdare träning och utveckling för mer avancerade utövare – genom karatens principer för fysisk träning och mental styrka och uthållighet. Klubben arbetar också med att integrera Kyokushins filosofiska grunder som en naturlig del i karateutövandet och som ett möjligt stöd i livet i övrigt.